De fyra bilder som kommer är tagna i början på 2000-talet och maskinparken har förnyats och kompletterats sill dags dato.

Min gode vän Rolf Utter var i behov av en postlåda. Material: Mahogny, Uttern är fräst relief med handöverfräs.

Lite karvsnitt för att markera öra,öga,nos och morrhår. Uttern lever ju mycket i vatten, därför det blåa fältet.

Som medlem i West Coast Vans & Trucks arrangerade jag en träff här i Motala. Om Du läst från Ambulans till bobil så bedöms medverkande bilars praktiska lösningar, inredning och lack

I stället för en pokal som första pris fick jag till uppgift att tillverka en postlåda dekorerad med en van.

1957 köpte jag min första Volvo Duett av en försäljare på Motala Motorkompani som hette Henry Eriksson. Denne man följde företaget genom flera ägare och som idag heter Skobes Bil och arbetade där som disponent tills han lämnade företaget efter att han fyllt 80 år. Jag gjorde denna postlåda som åttioårspresent. forts.

Bilen är hans egen modell C 70. jag lackade den med originallack. I övrgt samma tillvägagångsätt.

Här står dom med öppna lock.Jag har bara bild på dessa tre men tillverkade fem stycken till med egna motiv. Hur kan jag slöjda i mahony, det är ju inte tillåtet. Jag har en god vän som under 1970-talet har arbetat åt Lamco i Liberia som kyltekniker.Hans kontrakt varade i två år och han och familjen bodde i en bungalow. Efter avslutad kontraktstid och hemresa packades deras privata tilhörigheter i stora lårar som hopspikats av upp till tre meter långa, 40 cm breda och 3,5 cm tjocka ohyvlade mahognyplank. Vid demonteringen av lårarna travades planken till en trave på tre kubikmeter. Han visste att jag slöjdade så vid ett besök hos honom fick jag 12 av planken samt några övriga kraftiga plank av teak och mahogny.

Den här vrilen fick jag av en god vän.Köpte några specialverktyg på clas olson. Hade aldrig gjort något sånt här arbete förr. Resultatet blev rätt lyckat.

Man ser på de plana delarna hur den är sågad från trädstammen. Det gäller att få väggarna så tunna som möjligt. Vril eller"masurknöl"(även i olika dialekter kallad "tjuk", "knos" eller" knose") är en utväxt på träd, i Sverige ofta på björkar. Vrilar kan även uppträda på andra träd, Fibrerna i en stam går vanligtvis rakt upp och ner, men i de träd var det finns vrilar går fibrerna åt olika håll. Denna defekt uppstår troligen av ett genetiskt fel i fibrerna. Många säger ticka eller valk, vilket är fel benämning. Källa: Wikipedia.

Denna vril var med i en säck tillsammans med ett antal små vrilar och en halvfärdig bordslampa i masurbjörk. Jag svarade på annons och köpte säcken av en man som var trött på att alltid bli påmind om att städa i källarlokalen där han slöjdade.

Det var väldigt lite flamm i trädet vilket gjorde skålen mest ljus på insidan, För att få lite mer liv i skålen sparade jag en del av underbarken och fick därför ett fint mönster på utsidan.

Många kallar det här materialet för flambjörk. Lite av detta syns i botten av den här skålen.

En dag låg utanför snickarboden en stam av ett Körsbärsträd. Toppen hade tre grenar. De två yttre var växta paralellt, den mittre pekade snett ut som ett tredje ben. Jag tänkte görra en trebent pedestal, men det tredje benets utseende gjorde att jag kapade bort det och kortade stammen, vände det upp och ner med en lampa som resultat.

I sådana här fall får man utnyttja naturens skulptering på bästa sätt. Den del av tredje benet som blev kvar formade jag till ett huvud. Mina karvsnittsknivar kom till användning när jag formade ett ansikte med skägg och långt hår.

Glödlamporna är av typ flämtande låga. Alstret tas bara fram till jul. Kerstin samt vänner och "ovänner" har satt ett namn på lampan, vilket jag inte hade tänkt mej

En ljusstake som även den är gjord av körsbärsträ. Naturen hade bestämt att foten skulle vara asymetrisk.

Vin i bag in box. Serveringsställningar för detta började tillverkas under nittiotalet i plast, metall och även i trä mest i fast utförande. Jag tänkte att det här kunde man utvekla Jag gjorde en prototyp i lagom höjd och att boxen kunde roteras, placeras på sådan plats på borden så att alla själv kunde fylla på sina glas.

Det blev några stycken precenter till barn och närma släktingar. Jag tillverkar inget för försäljning. Ek är materialet. När jag började göra dessa fanns det bara en sorts box. I dag finns det tio till femton med olika mått och utseende. På bilden ses ett ilägg av nio med olika mått som jag gjorde till den senast tillverkade ställningen.

Detta blev över av enebusken när jag sågade av de ca en meter långa grenana från stambiten som bestod av de sammanvuxna grenarnas fotända. När jag klyvsågat grenarna och gjort ca 40 smörknivar och några tvåskänglade serveringsgafflar hade jag bottenknosen kvar. Rensade den från all bark intill rent trä.

I energibesparingens tecken fick jag för mej att av det här göra en armatur som knappt drar någon ström alls. Gick till clas i sjön och inköpte långa borr, dioder med montagehållare, motstånd, experimentkort, kabel, krympslang och en batterieliminator. Installationen var enkel tack vare en lättförstålig instruktion som medföljde dioderna.

En fot eller något måste göras till knosen. Jag kom ihåg den halvfärdiga bordlampan i masurbjörk som följde med i säcken. Jag letade reda på den och fotplattan passade perfekt. Ritade av botten på knosen, fräste ner ca 7mm och limmade fast den.

Lyser fint i mörkret.

Har också tillverkat lite underlägg i teak.

Detta är ett ställbart grytunderlägg i ek. Två fyrkantiga stavar som knyts ihop av läderskosnören.

Detta är en ask, kallad "hängask" på grund av grenarnas hängande utseende.

Det här en vanlig ask som skiljer sig från föregånde genom en smalare stam och grenar som strävar uppåt.

Vår vän Rolf Utter förut nämnd har ett härligt ställe in till sjön Tåkern. Vi skulle hälsa på hos honom. Vi åkte husbil men fick stanna på skogsvägen därför det hängde en kraftig gren som husbilen ej kom under, Det var bara tvåhundra meter kvar att gå. Några dagar senare kom Rolf till snickarboden. Han kom in och sa att nu kommer du ända fram. jag har sågat ner hängasken. På hans släpvagn låg en kraftig stock på ca två meters längd. Vill du ha den frågar Rolf. Ja, men jag kan inte klyvsåga den. Det fixar jag säger Rolf och frågar hur tjocka plankor jag vill ha. En tum med arbetsmån svarar jag. Dagen därpå kommer han med tolv plankor som är vita ca 5 cm in från bark och innanför de vita partierna är allt ådrat i rött. Jag ströade en trave av plankorna utomhus. I fyra år låg de ute. Flyttade traven till ett aparatrum i min ind.fastighet där den låg i två år,därefter på golvet i mitt garage som ansluter till snickarboden. Inga sprickor i någon planka. Under tiden som hade gått hade jag ofta tänkt; Vad skall jag göra av det här fina virket. Nu började det hända saker. Äntligen fick jag tid för en ryggoperation som blev lyckad. Vi sålde vårt hus och flyttade till en lägenhet. Där behövde vi komplettera med en del nya möbler däribland ett köksbord.

Och ett bord blev det. Längd=180 cm Bredd=80 cm. Sågade plankorna till bräder, max 10 cm breda. Tretton bräder hyvlades till en tjocklek av 23mm. Motala kommuns gamla ramsåg hade lite svårt att få plankorna jämntjocka, 32 cm i ena änden och 25 cm i den andra. Det plockades friskt med dom för att få den bästa passningen av den vackra ådringen. Efter limning anlitade jag en vän som hade en snickerifabrik att planslipa den blivande bordskivan. Tjockleken var då färdig 19mm vilket var för tunt. Måttade skivan till 188 cm sågade 3,5cm från varje kortsida limmade dessa på undersidan där jag hade sågat. Gjorde lika på långsidorna. detta resulterade till att skivan såg tjockare ut. Bordet blev på det här sättet inte så tungt.

Samma material till benen. Tre styck 80 x 23 mm planlimmades. Sågade varje sida från toppmått 75 mm till fotmått 35 mm. monterade dem hörn mot hörn. Limmade och skruvade fast dem.

När allt var slipat och klart så skulle det lackas. Gick till färgaffären och sa att jag vill ha båtlack. Du har ju sålt din båt sa färghandlarn. Ja sa jag men jag skall lacka ett bord. Nytillverkat? Ja. Då skall du inte använda båtlack, du skall ha golvlack. Det är skönt med duktiga yrkesmän. Lackproceduren kunde jag. Sex strykningar med bred pensel, till en yta som ser sprutlackad ut.

VÅRT BARNBARN HON SKALL GIFTA SIG OCH HON RINGDE OCH ÖNSKADE EN ROTERINGSBAR STÄLLNING FÖR BAG IN BOX. FÖR ATT VARIERA MEJ SÅ ANVÄNDE JAG TRE OLIKA TRÄSLAG: EK ASK OCH VALNÖT. BOXARNA HAR OLIKA MÅTT PÅ BOTTEN DÄRFÖR FÖLJER DET PASSBITAR SOM VID BEHOV PLACERAS PÅ SIDORNA OCH BAK OM BOXEN. FÖR ATT LÄTT HITTA BITARNA SÅ MEDFÖLJER EN INSTRUKTION.

Angeldon som jag tillverkat ur minnet från tredje läsåret i verkstads-yrkeskolan på STAL i Finspång Lärlingspelle som vår lärare kallades var Väldigt fiskeintresserad liksom jag satte mej att tillverka 30 stycken Enligt hans ritning. När jag lämnade in dem för godkännande synade han dom och lade dom i två högar om femton i varje varav jag fick den ena högen.

Barnbarnbarnet Sigges Stol

Intarsia över Namnet

Barnbarnbarnet Sixtens Stol

Under tillverkning

Karvsnitt på Lind

ELEONORAS STOL

Svarvad vas i körsbärsträ med insatsvas. Dekor karvsnitt

VAS I KÖRSBÄRSTRÄ MED KARVSNITT

12 ST. ANGELDON

ANGELDON 2

PÄRM MED KARVSNITT OCH INTARSIA INNEHÅLLANDE MÅNADSBILDER MED SNÄLLA TROLL OCH DESS LEVNADSSITUATION

🤩 HÄR VILL JAG VISA EN DEL AV MINA ALSTER SOM JAG TILLVERKAT I MIN SNICKARBOD
🙂
Innan jag byggde min bobil hade jag några träbearbetningsmaskiner som efterhand kompletterats, så att jag idag har en för mig tillräcklig maskinpark.

Det jag tycker bäst om är att hitta material där naturen delvis står för designen.Klicka på första bilden och sedan pilen för nästa bild i fortsättningen så hinner Du läsa texten under bilderna,

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.11 | 10:09

Hej Rolf!
Tack för igår och bilderna.Vi kollade på sidan igår kväll, det är mycket att se på där. Vi fastnade för dina fina träskålar mm.Trollingbåten fin också

...
21.12 | 17:46

Vilket fint arbete du har gjort!! Lycka till med fisket!

...
13.03 | 21:41

Hej snygg sida
Har tängt att åka till Brevens i sommar det var snyggt där
Söker vandrarhem där.
Besök gärna 123min sida.se/danlowgren

...
07.02 | 19:26

Nu har vi sett ditt fantastiska jobb.
Vi önskar dig lycka till med dina kommande fisketurer.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS