ARKIPELAG AZORERNA

Hotell: ****+ Hotel AÇORES ATLÂNTICO.

De första blommor vi såg när vi kom ut från hotellet. Röd Aloekaktus med inslag av vit lilja.

Utsikt från vår balkong mot den 1,2 km långa piren som fungerade som hamn.

En trimaran ligger upp och ner. Vid en tävling i havet mellan öarna så havererade denna i hårt väder. Ägaren omkom men hans gast klarade sig upp på en annan ö och stannade där i fyra månader. Enligt regeln Vad som hittas i havet tillfaller upphittaren.

En man från San Miguel fann vraket och bogserade in det till den plats det nu ligger. Gasten kom till S M. Och krävde vraket som sitt. Det har processats i snart två år om ägande- skapet. Under tiden fun- gerar båten som över- nattningsplats för sjö- fågel.

Nedanför hotellet fanns detta havsbad med en pool som är tom på grund av ebb.

Det fanns även ett större poolbad som var stängt av den anledningen att barnen gick i skolan. De skulle ej frestas till bad och skolkning. Öppnas alltså när vår- terminen är slut.

Även marinan hade vi vid vårt hotell. Här kan man vid lämpliga tider se många svenska båtar som mellanlandar på sin färd över Atlanten.

Guidad stadsrundtur till fots med STS duktiga reseledare.

St. Brás Fort.

Väl timat vaktombyte vid Fortet.

Carlos Machado Museum (St, Andrew Convent)

Carlos Machado Museum (St, Andrew Convent)

Interiör från en av de tolv kyrkor som fanns i Ponta Delgada

Bouganvilian blommade rikligt och ofta förekommande.

Även stora träd med vår Julstjärna.

Christmasträdet i parken var maffigt. Är heltäckt med röda blommor när det blommar på försommaren.

Kallas även för skäggträd av någon anledning

Härliga frukter på marknaden. Vi fick lära oss hur man väljer den bästa ananasen. Sidorna skall ha stora bilder och bladrosetten skall vara liten.

Trots läget mitt i Atlanten omgiven av golfströmmen med blommande träd och buskar, så är gator och hus prydda med juldekorationer.

Trots läget mitt i Atlanten omgiven av golfströmmen med blommande träd och buskar, så är gator och hus prydda med juldekorationer.

En park där många träd av olika slag planterats som vanligen växer på någon annan plats på jorden. Klimatet är här lämpligt och därför har någon börjat med detta för forsknings skull. Här ett julträd så kallat skäggträd.

Detta träd kallas elefantfotsträd av någon anledning.

Fikus elastika, ett gummiträd. Synligt rotparti har en omkrets av ca 15 meter

Kerstin vilar i bambudungen.

Amerikansk pinje.

Parken är utgrävd i ett lavaområde där lavan är formad till tunnlar, portar och lusthus.

Flera dammar med fontäner som tyvärr nu var torrlagda.

Här har Kerstin hittat En bänk bland lava stenar Och en massa olika träd.

Våra vänner från hotellrummet intill oss var också på upptäcktsvandring bland träden.

En utflykt kallades för Val och delfinsafari. Tyvärr var det inte säsong för valar men delfiner fick vi se och uppleva i hundratal.

Villa Franka Little Island. En vulkanö strax utanför staden Villa Franka da Campo Kratern har öppning mot havet och har vatten med samma nivå som detta. Det största djupet är ej mer än 3 meter.

Flygbild av vulkanen.

Detta är tro det om ni vill: En havssköldpadda. Det var två sköldpaddor som vi följde men de dök och gjorde fotografering omöjlig.

Några exempel på juldekorationer på gator och torg.

Bussutflykt till tvillingsjöarna

På vägen dit besökte vi en ananasplantage dekorerad utvändigt med boganvilia.

I växthus odlades ananasen i olika skeden av sin upp till tre år långa väg till skörd.

Ca 130 000 kor lever på ön. Mejeriprodukter är Azorerenas största exportvara.

Tvillingsjöarna. Den ene sjön har grönt vatten och den andra blått.

Det var så att en högt uppsatt man på ön hade en dotter som hade förälskat sig i en pojke av folket. Hennes föräldrar hade så klart bestämt att flickan skulle gifta sig med en av högre stånd och så blev det.

Men en sista gång träffades dom just på den smala remsan mellan sjöarna. Ledsna satt de där och grät och tårarna rann. De satt och höll om varann. Flickan med de blå ögonen vänd åt söder och pojken med de gröna ögonen åt norr. Deras tårar färgade vattnet i sjöarna till sina ögons färg.

Utsikt över den norra kusten med öns högsta topp längst bort i öster.

En av våra duktiga reseledare, förfriskar sig med en kopp kaffe under en rast på vägen.

Vår chaufför Emanuell och den lokala guiden på språng till bussen

Sen kom Kerstin kanske inte på språng precis, men vi hann med bussen.

Vy över byn Capelas som har fått namnet efter den stenön som ligger utanför som kallas capela (kloster)

De tre mindre stenarna mellan öarna är tre nunnor på rymmen.

Här nere upplyste de oss om att man kunde bada. Tio -tolv meter ut så strömmade det upp varmt vatten. Det räckte med den varma inomhuspoolen på hotellet, så vi avstod att bada här.

Här i Capelas åt vi den lunch som ingick i utflykten. En buffé med lokala speciali- teter: Blodkorv, små brända fiskar som liknar våra sotare, en bönstuvning, potatis kokt i vin samt kyckling och revbensspjäll m.m.

På 1700 talet byggdes denna 1200 meter långa tunnel genom lavan för att hålla vattennivån i tvillingsjöarna konstant, Ett typ av bräddavlopp. Den lilla ljusa fläcken till vänster är andra ändens öppning.

Vid grävningarna fann man bland annat den här grenen av en ek som inte helt hade brunnit upp.

Den ligger nu på museet tillsammans med andra fynd.

Vårt hotellrum hade nr 312 I 311 bodde Ingrid och Kurt Björklund. Vi fick omgående En god kontakt med dessa mycket trevliga människor. Varje afton efter en gångare gick vi tillsammans ut på en för kvällen ny krog för att äta middag. De försökte att lära oss att spela bridge, men det var ju kört. I stället så kom yatsytärningarna fram och det klarade vi.

Den här dagen fyllde Kurt 70 år. Ingrid bjöd Kerstin och mej som sällskap vid den födelsedagsmiddag som hon hade bokat på en jättefin restaurang i ett hotell som ligger i en liten by som heter Faja de Baixo ca 7-8 km nordost om Ponta Delgada.

Tidig morgon och soluppgång sett från balkongen

Utflykten till Lagoa das Fumas.

Utflykten till Lagoa das Fumas. Här vid stranden av sjön bubblade heta källor och lervällinggravar. Man kände under fötterna hur varm marken var.

Under dessa grushögar så lagades vår lunch som vi senare skulle avnjuta på en krog i byn.

Här skrapas jorden bort och under ett lock finns den gryta

i vilken vår matnu är färdigkokt. Koktiden är ca 6 timmar. Med hjälp av Emanuell så lyfts grytan upp och där finns maten.

De transporteras till krogen och skall serveras när vi kommer dit.

Under tiden som maten fixas så far vi in i byn och gör en rundvandring i en underbar park som en gång en gästande amerikanare beslöt att anlägga.

Utnyttjandet av ån som med sitt varma vatten ringlar sig genom parken så blir klimatet subtropiskt med en enastående växtlighet av träd, buskar och blommor som normalt skulle växa på någon annan tropisk plats på jorden.

Rundvandringen avsluttades med ett bad i det järnhaltiga 35 gradiga vattnet i den pool som ansluter till ån.

Förflyttning till krogen där vår mat serverades.

En blandning av rotfrukter, grönsaker, kyckling, fläsk och nötkött som åts med god aptit och till det dracks alt. Rött eller vitt.

Mitt i byn fräste det från Heta källor och kraftiga svaveldoftande ångor blåste upp på många ställen mitt i byn.

Ur lavaberget sprang en kall källa med kolsy- rat vatten som vi drack.

Julen förbereddes med utplacering av religiösa motiv av både djur och människor. Ett härbre med krubba, vise män, herdar, får, åsnor och kameler.

Vy av byn Fumas från kraterkanten.

Där nere ser vi platsen Där vår mat lagades.

Lagoa das Fumas

Och vänder man sig om så växer det överallt Hortensior, Hibiskus, Kalleblommor och många andra arter.

Ett besök på en teod- ling med fabrik där

Dessa damer sitter och sorterar bort de grova nerverna från tebladet för hand.

Ett bad i havet efter Hemkomsten.

I afton valde vi en fin Fiskrestaurang där vi beställde grillade jätteräkor som serverades med tre sorters dipp samt pommes och grönsaker.

Till detta dracks som vanligt Vino Verde det portugisiska gröna vinet som är gjort på omogna druvor.

Alla trottoarer i staden hade olika mönster lagda med den svarta lavastenen som finns på ön och den vita som måste importeras från grannön Santa Maria.

Den här gatan har varit uppriven för ledningsdragning och återställs i sitt ursprungliga skick. Det sitter sex-sju killar i en ring och knackar in stenarna i sitt mönster.

Den delen av ön som vi ej hade sett under de bussutflykter vi gjort klarade vi av genom att hyra en bil för en dag.

Vi tog södra kustvägen genom Lagoa, Vila Franca Do Campo,Ponta Garca, Ribeira Quente,Povoacao. Chansade på en gul väg mellan Faial da Terra och Aqua Retorta, en knagg- lig grusväg men fram kom vi.

Sedan röd väg igen. Alla röda vägar var i utmärkt asfalterat skick. Nu efter östra kusten mot Nordeste. Den här delen av Vägen har flera mycket välskötta rastplatser. Dessa är stora parker som sköts av tre trädgårdsmästare på varje plats.

Här ett exempel på en sådan rastplats.

Utsikt från hög höjd med pampasgräs i förgrunden.

Ett litet vattenfall

vars vatten fortsatte under en bro som vi passerat för att sedan driva en liten majskvarn.

Kor finns som sagt gott om på ön. Givetvis många djurägare. De kan nog inte kallas bönder för de ras enda uppgift är att sköta om och mjölka korna som kan i detta klimat går på bete året runt. Det finns inga lantgårdar utan djurägarna bor i tätorterna och transporterar ett dieseldrivet mjölkningsaggregat ut på betena. Sedan transporterar de på olika sätt sin mjölk till uppsamlingstankar som är utplacerade på många platser på ön. I det här fallet ridande på sin lilla häst och med mjölksåarna hängande i sadeln.

Vi fortsatte bilresan efter den norra kusten. På kartan ser man en massa vattendrag. Varje vattendrag har sin egen ravin och vid var je ravin är en skarp kurva på vägen. Vi fortsätter mot Ribeira Grande som betyder den Stora Ån. Därefter den blå vägen till Ponta Delgada. När vi lämnar bilen så har vi kört 21 mil.

Efter en choppingtur på det stora varuhuset Hipermercado SolMar avslutades dagen med en middag på vad vi tyckte den bästa restaurangen i stan, Mariequeira i hotel Talisman. De serverar bland annat Beef on the Stone eller Bife na Pedra so det heter på portugisiska. En het sten med en halv oxfilé som man fick tillreda själv.

Marinan från balkongen. Lite gråare och blåsigare Väder.

Sao Gabriel heter den här båten som under de fjorton dagar vi hade utsikt över hamnen, ankom fyra gånger och lossade både bilar och containrar.

Den här killen höll på oavbrutet i fyra timmar.

Mitt i golfströmmen?!

Tredje bussutflykten med destination Lagoa do Fogo, en sjö

i en krater belägen på toppen av ett av de högsta höjderna på ön. Det fanns ej bilväg ned till sjön utan man får vandra ner.

Vi står här på 950 meters höjd och ser ner på sjön där det finns fina badmöjligheter.

På nervägen stannar vi vid detta vattenfall med normalt varmt vatten.

Några trotsade dagens regn och kröp ner i bassängen. Jag avstod. Men medge att det är en vacker plats.

Dagens lunch äts tillsammans med ett annat bussällskap. På menyn stod det fisk som smakade om abborre och hette något liknande.

Våra guider har också fått mat.

Passionsfruktodling för egen tillverkning av likören Maracuja, som är det Portugi- siska namnet på just passionsfrukt.

Den här Passions- blomman är mer för dekoration än för likörfrukt.

Här lagras fruktpulpan i ek och mahognyfat tills den blandas med alcohol, socker och vatten.

Här gjordes även ananas och björnbärslikör.

Torkning av flaskorna och etikettering görs för hand.

Det växte julträd även i Ribeira Grande.

Bakom den toppen ligger Lagoa do Fogo vilket betyder Eldsjön.

SAN MIGUEL VÄSTER

SAN MIGUEL AZORERNA ÖSTER

Semester 14 –28 november 2000 på SAN MIGUEL, AZORERNA.

 

Arrangör: STS Solresor. Flyg från Arlanda med Sterling. Flygtid 4 tim. och 15 min.

Hotell : ****+ Hotel AÇORES ATLÂNTICO.

 

Azorerna består av nio vulkaniska öar och ligger i Golfström -men i Atlanten en tredjedels väg till New York räknat från Portugal.

Huvudön San Miguel är den största, med en längd av 6,5 mil och 1,6 mil över sitt bredaste parti.
Ön ar 160 000 invånare varav ca 40 000 i huvudstaden Ponta Delgada.
På ön finns ca 350 ej aktiva vulkaner. De tre största kratrarna innehåller
 
sjöar.
Den största med tvillingsjöarna Lagoa Azul och Lagoa Verde. Nästa har sjön Lagoa das Fumas. I kratern ligger även den stora byn Fumas.
Den högst belägna
 
innehåller sjön Lagoa do Fogo. Här får man se ner på sjön från kraterkanten på 950 meters höjd.
I vår resa ingick bussutflykt till samtliga kratrar.KLICKA FRAM BILD EFTER BILD SÅ HINNER DU LÄSA TEXTEN UNDER BILDEN

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.11 | 10:09

Hej Rolf!
Tack för igår och bilderna.Vi kollade på sidan igår kväll, det är mycket att se på där. Vi fastnade för dina fina träskålar mm.Trollingbåten fin också

...
21.12 | 17:46

Vilket fint arbete du har gjort!! Lycka till med fisket!

...
13.03 | 21:41

Hej snygg sida
Har tängt att åka till Brevens i sommar det var snyggt där
Söker vandrarhem där.
Besök gärna 123min sida.se/danlowgren

...
07.02 | 19:26

Nu har vi sett ditt fantastiska jobb.
Vi önskar dig lycka till med dina kommande fisketurer.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS